Home fleche Herwaardering van de wijken fleche Pogge 2017-2020 fleche Programma
Her- waardering van de wijken

Duurzaam wijkcontract Pogge

Programma

1 WIJK

De Poggewijk die in de vallei van de Maalbeek ligt is één van de oudste wijken van Schaarbeek. Hij heeft zich ontwikkeld langs de historisch commerciële as van de Haachtsesteenweg en is heden een gemengde zone met talrijke woningen, scholen, handelszaken en ondernemingen.

De Poggewijk is gestructureerd door belangrijk assen, de Koninklijke Sint-Mariastraat in het westen, de Louis Bertrandlaan in het zuiden en de Voltairelaan in het oosten. Hij wordt doorkruist door een belangrijke gewestweg, de Haachtsesteenweg.

De perimeter omvat een hoofdzakelijk residentiële wijk waar de woningen aanleunen tegen handelszaken die vooral op de benedenverdiepingen en de hoeken van de huizenblokken gevestigd zijn. Het lijkt een erg dicht bebouwde wijk met smalle straten.

2 SECTOREN

De perimeter omvat twee pleinen die erg verschillend zijn en die moeten bevestigd worden, het Pogge’plein’ en het Houffalizeplein.

Twee strategische sites in de directe omgeving van deze pleinen moeten ook vervat worden in de ontwikkeling van dit wijkcontract: de site van de MIVB remise en de site van het Neptunium.

Er moeten verbindingen tussen deze sectoren bedacht worden evenals banden met twee grote figuren van Schaarbeek: het Colignonplein en het Josaphatpark.

Er wordt nagedacht over de toekomstige projecten zoals de komst van de metro op het Colignonplein en de inrichting van de Louis Bertrandlaan. Men zoekt naar synergiën met deze projecten in het kader van het DWC.

3 THEMATIEKEN

Open ruimte - openbare ruimte
Bebouwde ruimte - vastgoedoperaties
Geleefde ruimte - socio-economische projecten