Home fleche Herwaardering van de wijken fleche Pogge 2017-2020 fleche Participatief budget fleche VERBINDEND PARTICIPATIEF BUDGET | Extra editie
Her- waardering van de wijken

Duurzaam wijkcontract Pogge

VERBINDEND PARTICIPATIEF BUDGET | Extra editie

Tijdens deze quarantaine, waar we verplicht in ons kot moeten blijven, komt het belang van participatie, verbinding en solidariteit meer dan ooit op de voorgrond. Daarom heeft RenovaS beslist om een deel van het participatief budget ter beschikking te stellen voor verbindende projecten.

VERBINDEND PARTICIPATIEF BUDGET | Extra editie

Rekening houdend met de actuele context van de quarantaine, richt de projectroep zich op het ondersteunen van initiatieven:

  • die inzetten op het versterken van het sociaal contact tussen burgers
  • en/of die hulp bieden aan kwetsbare en geïsoleerde personen tijdens deze periode.

Dit kan op heel veel verschillende manieren: een filmprojectie organiseren vanop jouw terras, een dienst bibliotheek aan huis aanbieden, een keten organiseren voor solidaire maaltijden, gedichten op jouw gevel
tentoonstellen, een concert voor de buren organiseren van op jouw balkon, digitaal advies geven aan mensen met een beperkte kennis van informatica, …

Wij zijn heel benieuwd naar jullie ideeën en willen deze graag ook steunen. Daarom stellen we per project een budget van 50 €-500 € ter beschikking om jullie project te realiseren. We kunnen projecten voorfinancieren.

EEN PROJECT INDIENEN
De projecten konden ingediend worden tot het einde van de lockdown.

PROJECTEN
Ontdek hieronder de projecten die werden gerealiseerd in het kader van deze projectoproep.

Pogge spreekt
Enkele bewoonsters hebben een platform online opgezet om te blijven communiceren over de activiteiten die zich in de wijk afspelen. Zij hebben ook gewerkt aan een netwerk van affiches op de vensters van de wijk voor hen die geen computer of internettoegang hebben.

Yasmina en de zaadbommen
Een bewoner en een tekenaar uit de wijk hebben samen kits gecreëerd waarmee de kinderen hun eigen zaadbommen kunnen maken. Dankzij de strip van Yasmina hebben de kinderen ontdekt hoe zij een zaadbom kunnen maken met dit pakket.

De taarten om 20u
Bewoners hebben samen cookies met een bemoedigende boodschap gemaakt voor hun buren. Deze werden huis-aan-huis verdeeld om het contact met hun buren te versterken tijdens deze moeilijke periode.

Ex’Poggion
In het kader van dit project werden pakketten verdeeld met kleine wetenschappelijke werkjes. Dit maakte het voor de kinderen die niet naar school konden gaan mogelijk om op een speelse manier nieuwe kennis op te doen.

Muziek op de balkons van Brusilia
Vermits een concert niet mogelijk was in de openbare ruimte, ging een artiest bij bewoners thuis. De bewoners konden vanaf hun balkon een participatief concert op de binnenplaats van de Brusilia-toren bijwonen. Herbeleef dit concert in deze video.

  • VPB - project Pogge se parle © Avanti Pogge
  • VPB - project Les gateaux de 20h © Avanti Pogge
  • VPB - project Les gateaux de 20h © Avanti Pogge
  • VPB - project Les gateaux de 20h © Avanti Pogge
  • VPB - project Music aux balcons de Brusilia © Jean-Philippe Collard
  • VPB - project Music aux balcons de Brusilia © Jean-Philippe Collard
  • VPB - project Music aux balcons de Brusilia © Jean-Philippe Collard
  • BPS- project Yasmina en de zaamdbommen © Wauter Mannaert