Home fleche Herwaardering van de wijken fleche Brabant-Noord-Sint-Lazarus 2018-2023 fleche Participatief budget fleche De projecten
Her- waardering van de wijken

Stadsvernieuwingscontract
Brabant-Noord-Sint-Lazarus

De projecten

Ontedk de projecten van het participatief budget.

Urban Canopee
Dit project stelt voor een deel van de Rue du Moulin te kleuren. In samenwerking met de kinderen uit de buurt en de kunstenaar Karo Pauwels zullen er deze zomer schildersessies plaatsvinden. Een inwijdingsfeest zal worden gehouden zodra het fresco klaar is!

Thé-couverte
Wenwei & Gauthier zijn twee mensen die gepassioneerd zijn door thee en de traditionele manieren om het te drinken. Om hun passie te delen en een band te scheppen tussen de bewoners van de wijk, willen zij een reeks workshops voorstellen rond de ontdekking van thee. Lopend project. Meer info : hier

Balkan dance & music
In het kader van het project "kino-stories", dat geselecteerd werd tijdens de laatste projectoproep in juni 2021, zal "Balkan musics and dances" u uitnodigen om begin mei 2022 te komen dansen en genieten van een moment van delen op het Place de la Reine.

Festival Universel et International de la Marelle.
Project ondersteund in het kader van het mini participatief budget. Eerste editie test van een efemeer (en jaarlijks) project van de creatie van een hinkel- en spelparcours in de Brabantwijk. Het IUHF brengt glimlachen, lichtheid met zich en smeedt banden. Project afgerond tot na de order.

Schaarbeekse blikken.
Tessel en Maria willen ons meenemen op een reis door de wijk door de ogen van vrouwen. De vrouwen worden uitgenodigd om met wegwerpcamera’s te tonen wat hen intrigeert, interesseert, aangaat. Deze beelden bieden ons, naast het tonen van de poëzie van de wijk, ook de gelegenheid om het concept “kunst” een nieuwe definitie te geven. Project afgerond.

Kino-Stories Schaarbeek.
Fabio en Sofia stellen voor om de wijk kleur te geven door de film in de kijker te zetten en de visies die het uitdraagt. Om de voorziene vertoningen voor iedereen toegankelijk te maken, dienen er vertalingen voorzien te worden. De Kino-Stories Schaarbeek wil ook een verzamelplaats zijn om te debatteren en te delen, om banden te smeden van overeenkomsten en gemeenschappelijke interesses tussen de bewoners en gebruikers van de wijk. Project afgerond.

De blinde gevels in de Olivierstraat.
Het wijkcomité l’Olivier wenst opnieuw kleur te geven aan haar straat. De straat vormt met haar 14 blinde gevels een echt speelterrein voor artistieke expressie. De bewoners van deze straat, die grenst aan de Haachtsesteenweg, willen via dit samenwerkingsproject de in de straat goed vertegenwoordigde art déco in het licht stellen. Te beginnen met de hoek waar het standbeeld staat van Nas Redine op zijn ezel, zou de l’Olivierstraat vele toeristen naar ons klein Anatolië kunnen lokken. Lopend project.

Er op uit met de fiets.
De vzw Cultures-elles wenst verschillende fietsinitiaties te organiseren voor een groep vrouwen uit de wijk. Het idee is om de emancipatie via de fiets te promoten door middel van uitstappen naar verschillende parken en bossen. Na de fietsactiviteiten zal een BMX spectakel georganiseerd worden om deze discipline bij het grote publiek te introduceren. Lopend project.

Moestuin Queen Green.
In eerste instantie willen we een infobord maken voor het project van de moestuin en de compost. Daarnaast willen we het komende (school)jaar een aantal tuinfeesten organiseren met diverse animaties. Het project houdt rekening met eventueel onderhoud en herstellingen van infrastructuur.

Openbare Banken Dupont
Project voor het plaatsen van banken in de Dupontstraat bestemd voor de senioren en gebruikers van de straat. Samenwerking tussen bewoners, verenigingen en studenten en professoren van de LUCA School of Arts. Afwachten.

Campus City Brussels
Verwezenlijking van tussenkomsten in de openbare ruimten door de studenten architectuur van Sint-Lukas in samenwerking met bewoners en Alive Architecture – Schaarbeek. Afwachten.

Pad van de scholieren
Verwezenlijking van een ludiek parcours voor kinderen en volwassenen tussen de twee lagere scholen – Groenstraat, Schaarbeek. Samenwerking tussen bewoners en scholen. Afwachten.

Solidair Project Hand in Hand
Workshops rond burgerparticipatie van vrouwen in de openbare ruimte en culturele bezoeken – Groenstraat, Sint-Joost. Project gedragen door een vereniging en bewoners.

Wijkfeest Groenstraat
Wijkfeest in de Groenstraat tijdens de autoloze zondag. Project gedragen door bewoners.

---------------------------------------------------------------------

Je wilt een project voor de wijk indienen?
Aarzel niet om contact met ons op te nemen op 02 213 00 00. Je kan ons ook per e-mail bereiken en jouw telefoonnummer achterlaten: mfirmani@renovas.be
Om een project in te dienen, moet je het formulier in de bijlage invullen.